Folytatódik a tárgyalás a barátjának sérült fejét megütő vádlott ügyében

Tárgyalás időpontja: 
2017. november 28., kedd 13.30
Ügy tárgya: 
Életveszélyt okozó testi sértés bűntette
Ügyszám: 
B.99/2017.
Tárgyalás helyszíne: 
9021 Győr, Szent István út 6.
Tárgyaló: 
Fszt. 16.
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A vádirati tényállás szerint a vádlott másfél évig barátnője volt a sértettnek, aki még 2015. februárjában egy közúti baleset során szenvedett súlyos, életveszélyes sérüléseket. Többek között koponyasérülést, amely miatt el kellett távolítani a jobb oldali koponyacsontjának egy részét. A vádlott tudott barátja sérüléseiről, ismert volt számára, hogy minden erőbehatástól óvni kell a fejét.

2016. szeptember első napjaiban megszakították kapcsolatukat, de a vádlott ezt nem akarta elfogadni.

A vádlott 2016. szeptember 19-én délután telefonon kérte a sértettet, hogy találkozzanak még egyszer, „beszéljék meg a szakítást”.

A vádlott a találkozás előtt elszívott egy marihuánás cigarettát, majd felment volt barátja lakására, vitatkoztak, majd elrohant, és magával vitte a sértett telefonját.

Később, 16 óra körüli időben a sértett egy ismerősével beszélt meg találkozót, a vádlott közben jelezte, hogy mégis visszaadná a telefont a sértettnek. Amikor azonban ez 16 óra 45 perc körüli időben megtörtént, mégsem kapta vissza a telefont, ezért a barátjához indult. A vádlott kiabálva követte őt, de a sértett nem akarta megvárni és az éppen megérkező ismerősével is közölte, hogy szakítani szeretne. Ezt a vádlott nem vette tudomásul és, amikor utolérte, a sértett meglökte a vállánál, hogy hagyja őt. A vádlott ekkor a vele szemben álló sértett előtt felugrott, majd felülről lefele irányuló mozdulattal, közepes erővel, bal öklével a sértett feje jobb oldalára — a korábbi műteti területre – csapott.

A sértett összeesett, rosszul lett, de hamarosan felállt, és az őt követő vádlottól kérdezgette, miért ütött feje sérült részére, hiszen tudja, mi történt korábban.

Végül a vádlott a sértettel annak lakására ment, itt rövid idő múlva azonban a sértett ismét rosszul lett, majd kórházba szállították.

A sértett nagy kiterjedésű agyzúzódást szenvedett, amelynek tényleges gyógytartama szövődménymentes gyógyulás esetén kb. 3-4 hónap.

A sérülésből maradandó fogyatékosságként értékelhető állapot maradhat vissza.

A sertett a sérülés elszenvedése után közvetlen életveszélyes állapotban volt, az orvosi beavatkozás (műtet) elmaradása esetén a halálos kimenetel reális esélye fennállt volna.

Ítélethirdetés várható.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Eljáró bíróság: