Másodfokú nyilvános ülés a soproni óvodai falomlás ügyében

Tárgyalás időpontja: 
2017. november 22., szerda 09.00
Ügy tárgya: 
Foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége és más bűncselekmények
Ügyszám: 
Bf.309/2017
Tárgyalás helyszíne: 
9021 Győr, Szent István út 6.
Tárgyaló: 
Fszt. 15.
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A bíróság ítéletében D.A. I. r. vádlottat bűnösnek mondta ki 1 rb foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségében, valamint 1 rb hulladékgazdálkodás rendje megsértésének bűntettében, ezért halmazati büntetésül egy év tíz hónap – végrehajtásában két évi próbaidőre felfüggesztett – szabadságvesztésre ítélte. H. J. II. r. vádlottat1 rb foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt 200 napi tétel pénzbüntetésre ítélte. A bíróság rendelkezett a bűnjelekről, valamint a több mint 500.000 forint bűnügyi költség viseléséről.

Az első fokú bíróság a mindkét vádlottat érintő foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetésre vonatkozóan megállapított tényállásban rögzítette, hogy a Sopron Megyei Jogú város Önkormányzatának tulajdonát képező óvodaépületet a 2006. évben bővítették. Az építkezés során a mosdóhelyiségben az engedélyezési tervekben nem, illetve nem kellő részletességgel feltüntettet fal megépítésére került sor. Erről az óvodavezető és az I. r. vádlott egyeztetett, majd az építőanyagot az I. r. vádlott szerezte be. Kivitelezési tervek nem készültek az építkezésre vonatkozóan. Az építkezés kivitelezését az I. r. vádlott által vezetett cég, míg az építési munka ellenőrzését a II. r. vádlott végezte. II. r. vádlott ezen feladat ellátása nem rendelkezett jogosultsággal és az építési engedély alapján sem őt jelölte ki a beruházó.

Az óvodahelyiség műszaki átadása 2006. novemberében történt meg, majd 2013. május 23-án 12.40 körüli időben a mosdóhelyiség szakszerűtlenül kivitelezett Ytong választófala ledőlt. A fal ledőléséhez több tényező együttes megléte vezetett, amelyeket a kivitelezés során figyelembe kellett volna venni. A fal ledőléséhez vezető tényezők kialakulása a vádlottak mulasztásának eredménye. A fal ledőlésének időpontjában a helyiségben körülbelül húsz óvodás gyermek tartózkodott, akik közül ketten megsérültek. Mindkét gyermek sérülései – 8 napon túli – négy hónap, illetve hat hét gyógytartamúak.

Az ítélet ellen az I.r. vádlott és védője jelentett be fellebbezést

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Eljáró bíróság: