Megkezdődik a két évig a holttesttel egy házban élő férfi ügyének tárgyalása

Tárgyalás időpontja: 
2017. november 13., hétfő 08.30
Ügy tárgya: 
Gondozási kötelezettség elmulasztásának bűntette
Ügyszám: 
B.268/2017.
Tárgyalás helyszíne: 
9200 Mosonmagyaróvár, Városkapu tér 4.
Tárgyaló: 
Fszt. 1.
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A vádirati tényállás szerint a vádlott testvéreinek elköltözése, illetve a vádlott édesapjának halála óta a vádlott és édesanyja, ketten laktak a dunakiliti házban. A sértett a férje halála után depressziós lett, 2010 óta a fokozatosan romló egészségi állapota miatt gondozásra szorult, depressziójára pedig gyógyszereket írt fel neki az orvos, amelyeket nem szedett.

A sértett gondozására a vele egyháztartásban élő vádlott volt köteles. 2013. szeptemberéig a sértett néha kiment a szobájából tisztálkodni és enni, de miután a vádlotthoz ugyanebben az időszakban beköltözött élettársa, már a szobából sem ment ki, az élettárs a sértettel nem is találkozott. Ezután a vádlott gondoskodása abban merült ki, hogy ételt vitt be édesanyjának a szobába. A vádlott tisztában volt azzal, hogy a sértett nem vagy csak keveset eszik az ételből, azt is tudta, hogy a testsúlya folyamatosan csökken, a gyógyszerit pedig nem szedi, és nem tisztálkodik.

Bár a sértett pszichiátriai betegsége miatt maga zárkózott be a szobájába, és orvosi segítséget sem kért, mégis a vádlottnak a gondozási kötelezettsége körében biztosítania kellett volna a sértett egészségének megóvását. A vádlott az étel biztosításán túl semmit nem tett a sértett állapotának javításáért, a gyógyszerit nem íratta fel, orvosi segítséget nem kért. Ezzel a sértettel szemben fennálló gondozási kötelezettségét nem teljesítette, a gondozásra szoruló sértett életét, testi épségét és egészségét veszélyeztette.

A sértett a 2014. évben, pontosan meg nem határozható időpontban, ismeretlenül maradt okból, az általa használt szobában elhunyt. A vádlott, több héttel azután, hogy a holttestet megtalálta, elrejtette a házuk pincéjében. A holttestet egy rendőri intézkedés során, 2016. januárjában fedezték fel.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen