Első tárgyalás a követeléskezelő sikkasztási ügyében

Tárgyalás időpontja: 
2017. április 11., kedd 08.30
Ügy tárgya: 
Sikkasztás bűntette és más bűncselekmények
Ügyszám: 
B.1056/2016
Tárgyalás helyszíne: 
9021 Győr, Szent István út 3.
Tárgyaló: 
Fszt. 4.
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A vádirat szerint a vádlott az egyik követeléskezelő Kft. ügyvezetőjeként és tulajdonosaként 2014 februárjától személyesen vagy a munkatársai útján megbízási szerződéseket különböző sértettekkel, amelyben a Kft. vállalta, hogy olyan végrehajtás alatt álló vagy jelzáloggal terhelt ingatlanok tulajdonjogát szerzi meg a sértetteknek, amelyek után a tartozást a tulajdonosok nem tudják törleszteni. Ennek érdekében különböző összegeket vett át a vádlott a sértettektől, azonban azokat már nem a kiválasztott ingatlan megszerzésére fordította, hanem jogtalanul eltulajdonította és más célokra használta fel. A megvásárolni kívánt ingatlanokat nem szerezte meg, ugyanakkor az átvett összegekkel nem számolt el vagy jelentős késéssel fizetett vissza általában kisebb összegeket.

A vádlott egy másik esetben a Győr-Szol Zrt.-vel kötött megállapodást, amely szerint a Zrt.-vel fogyasztói, közüzemi vagy közszolgáltatói szerződésben álló fogyasztók felhalmozott tartozásinak behajtására vállalkozott a vádlott cége. A megállapodás értelmében a vádlott az adósokkal a Győr-Szol Zrt. előzetes írásbeli engedélye alapján köthetett egyezséget. A Zrt. vállalta, hogy amennyiben a vádlott cége – mint megbízott – az adós tartozásának bizonyos hányadát az adós helyett megfizeti, akkor az adóssal szembeni követelésétől eláll. A sértettek ebben az esetben tartozásukat átutalták a vádlott bankszámlájára, azonban a vádlott már nem fizette meg a tartozást a Győr-Szol Zrt.-nek. Ezzel a cselekményével jogtalan haszonszerzés végett tévedésbe ejtette a sértetteket.

A vádiratban szereplő harmadik esetben a vádlott a sértettnek 2014. nyarán azt mondta, hogy felmondott banki hitelekkel és végrehajtás alatt álló egyéb követelésekkel terhelt ingatlanok értékesítésével foglalkozik, amihez befektetőket keres. A sértett befektetési céllal, külön szerződés megkötése nélkül átadott 5.600.000,- forint kölcsönt a vádlottnak. A kölcsönösszeg megtérülésének biztosítására a sértett és a vádlott megbízási szerződést írtak alá egy győri ingatlan tehermentesítésére és tulajdonjogának megszerzésére, amelynek díjába az átadott összeg beszámít. A kölcsönösszeg visszafizetésére ugyanakkor már a megállapodás aláírásakor sem volt reális lehetőség, tehát a vádlott tévedésbe ejtette a sértettet a kölcsönösszeg visszafizetése tekintetében.

A vádlott a vádiratban megjelölt cselekményeivel több mint 50 sértettnek, közel százhatvan millió forint kárt okozott.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Eljáró bíróság: