Másodfokon folytatódik a féltékeny autós üldöző ügye

Tárgyalás időpontja: 
2017. január 23., hétfő 08.30
Ügy tárgya: 
garázdaság bűntette és más bűncselekmények
Ügyszám: 
Bf.249/2016.
Tárgyalás helyszíne: 
9021 Győr, Szent István út 6.
Tárgyaló: 
Fszt. 15.
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

Az elsőfokú bíróság ítéletében a vádlottat garázdaság bűntette, rongálás vétsége és bűntette, közúti veszélyeztetés bűntette és közlekedés biztonsága elleni bűntett miatt két év börtönbüntetésre, három év közügyektől eltiltásra, valamint kettő év járművezetéstől eltiltásra ítélte.

Az első fokú ítélet tényállása szerint a vádlott először 2015. decemberében Hegyeshalomban az egyik parkolóban meglátott egy BMW-t, amelyet azonosnak vélt házastársa szeretőjének gépkocsijával. Ettől olyan felindult állapotba került, hogy szándékosan nekihajtott a BMW bal oldalának. Majd az autójából, a vele utazó kiskorú gyermekével együtt kiszállt, gyermekét távolabb küldte és még kétszer nagy sebességgel nekihajtott a BMW bal oldali középső részének. Ezután autójából elővett egy kb. 40 cm élhosszúságú kardot, amivel a sérült járművet több alkalommal megütötte. Ezzel a vádlott a sérült járműben több mint kétmillió forint kárt okozott.

Következő alkalommal a vádlott az 1. számú főúton közlekedett Mosonmagyaróvárról Levél irányába, amelynek során előzni kezdte a vele egy irányba közlekedő mazda6-os járművet. Előzés közben házastársa szeretőjét vélte felfedezni a Mazda vezetőjében és miután a szembejövő forgalom miatt nem tudta megelőzni, visszahúzódott ugyan, de felindult állapotában ismét előzni kezdte. Amikor az előzést befejezte, autójával a menetirány szerinti jobboldali sávot keresztben elzárva megállt, ezzel megállásra kényszerítette az általa megelőzött Mazdát. A vétlen kocsi megfordult, hogy meneküljön, de a vádlott üldözőbe vette és a Mazda mellé hajtva megpróbálta leszorítani. A vétlen jármű ismét megfordult, de a vádlott utánament. Ekkor előzés közben a vádlott hirtelen jobbra húzta a kormányt és a sértettet leszorította az útpadkára, amelynek során a két autó érintőlegesen ütközött. Ezután a sértettnek sikerült elmenekülnie. A vádlott azonban az események után kiszállt az autójából és ideges állapotban fel-alá gyalogolt a főút mentén, ami közben a kezében lévő golfütőt a mellette elhaladó járművek felé lendítve azok vezetőit megállásra akarta kényszeríteni. A sértett eközben rendőri segítséggel visszatért a helyszínre, amelyet meglátva a vádlott menekült Ausztria fele, de miután ott igazoltatták, önként visszatért az ország területére.

Az ítélet ellen a vádlott és védője enyhítésért jelentett be fellebbezést.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Eljáró bíróság: