Másodfokú ülés a tinilány felett áthajtó vonat vezetőjének ügyében

Tárgyalás időpontja: 
2016. december 5., hétfő 09.30
Ügy tárgya: 
Vasúti közlekedés gondatlan veszélyeztetésének vétsége
Ügyszám: 
Bf.263/2016.
Tárgyalás helyszíne: 
9021 Győr, Szent István út 6.
Tárgyaló: 
Fszt. 15.
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

Az elsőfokú bíróság ítéletében vasúti közlekedés gondatlan veszélyeztetésének vétsége miatt L. I. I. r. vádlottat 300.000 Forint pénzbüntetésre, míg S. L. II. r. vádlottat 240.000 Forint pénzbüntetésre ítélte. Az elsőfokú ítélet szerint a vádlottak 2014. február 7. napján Kapuvár állomáson teljesítettek szolgálatot, ahol az I. r. vádlott főmozdonyvezetőként, II. r. vádlott forgalomirányítóként dolgozott. A fenti napon 17.24 óra körüli időben esti szürkület volt az állomáson, a pályaudvar 4. és 5. vágányán tehervonatok álltak. Az I. r. vádlott a V431342 pályaszámú villamosmozdonyt 29945 számú mozdonyvonatként vezette Sopron felől Győr irányába.

Kapuvár állomáson a vágányok közötti gyalogos közlekedést utasátjárók biztosítják. A Győrből Sopronba közlekedő 9906 számú gyorsvonatra – amely az utastájékoztató által jelzetten, 5 perc késéssel érkezett – az állomás épülete előtti, valamint a vágányok közötti peronon is több utas várakozott.

A II. r. vádlott 17.13 órakor a 29945 számú mozdonyvonatot a 2. vágányra járatta be és nem győződött meg arról, hogy az az utasátjáró után áll-e meg. Ezt követően a 9906 számú gyorsvonatot a 3. vágányra fogadta, majd 17.24.34 órakor a 29945 számú mozdonyvonat részére „szabad” jelzést adott a K2. számú kijárati jelzőre. Ezzel egy időben nem közölt az utastájékoztató berendezésen a 2. vágányon történő közlekedésre irányuló figyelmeztetést.

Az I. r. vádlott a V431342 pályaszámú mozdonnyal 17.24.39 órakor a „szabad” jelzésre úgy indult el, hogy a jármű lámpáit nem kapcsolta fel, a mozdonyt ülő helyzetben vezetve, nem figyelte kellőképpen a kijárati vágányutat, valamint „vonat indul” és/vagy „figyelj” kürtjelzést nem adott.

Ebben az időben várakozott a sértett a 9906 számú gyorsvonat érkezésére, aki a szerelvény megállása után a gyalogosátjárón elindult a vonat felé, hogy annak utolsó kocsijába beszálljon. Haladása során háttal állt a mozdonyvonatnak és elérte a 2. vágány gyalogátjáróját, amikor a mozdony menetiránya szerinti jobb oldali ütközője a jobb vállát meglökte. Ettől a sértett az egyensúlyát elveszítette, és a 2. vágány sínpárja közé esett. Az I. r. vádlott a veszélyhelyzet kialakulását és az ütközést nem észlelte, így a mozdonnyal áthaladt a sínek között fekvő, összehúzódott helyzetben lévő sértett felett és Csorna állomásig közlekedett. A mozdony elhaladása után a sokkos állapotba került sértett felállt, majd felszállt a gyorsvonatra és Sopronig utazott, miközben a történteket a vasúti személyzet jegyzőkönyvezte. Fokozódó fájdalmai miatt a sértett a fenti napon 19.30 órakor a soproni kórházban ellátásra jelentkezett. A sértett a mellkasán és a bal combján szenvedett el zúzódásos, míg a kezén horzsolásos sérüléseket, amelyek 8 napon belül gyógyulnak.

Az ítélet ellen az I.r. vádlott jelentett be fellebbezést.

 

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Eljáró bíróság: