Másodfokú ülés a soproni fűnyírós baleset ügyében

Tárgyalás időpontja: 
2016. október 3., hétfő 10.30
Ügy tárgya: 
Foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége
Ügyszám: 
Bf.147/2016.
Tárgyalás helyszíne: 
9021 Győr, Szent István út 6.
Tárgyaló: 
Fszt.15.
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

Az elsőfokú bíróság ítéletében R. M. vádlottat maradandó fogyatékosságot és súlyos egészségromlást okozó foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt 8 hónap szabadságvesztésre ítélte, amelynek végrehajtását 2 évre felfüggesztette, továbbá rendelkezett a bűnügyi költség megfizetéséről. A vádlott gondnoki munkakörben dolgozott egy soproni üzletházban, 2014. április 1. napján délelőttös beosztásban. 8.30 körüli időben kezdte a munkahelye előtti füves területek nyírását egy benzinmotoros fűnyíróval, ezt megelőzően azonban nem ellenőrizte, hogy a fűnyíró kidobónyílásának a terelőlemeze megfelelően van-e rögzítve, megfelelő állapotban van-e, illetve, hogy a csavarkötések nem károsodtak-e, szilárdan rögzülnek-e. A vádlott egy nagyobb területen már lenyírta a füvet, több szünetet tartva, majd az egyik útkereszteződésben folytatta a munkát. A munkavégzés során ugyanakkor nem távolította el az általa előzőleg lenyírt területekről a szilárd tárgyakat, köveket, továbbá figyelmetlenségéből eredően azt sem vette észre, hogy a rossz állapotban lévő terelőlemezből az azt rögzítő két csavar kiszakadt, amelynek következtében a terelőlemez leesett munkavégzés közben a fűnyíróról.

A sértett dél körül az üzletház kijáratán távozott, majd a gyalogátkelőhely felé indult. A sértett eközben felfigyelt a fűnyíró hangos zajára, a hang irányába fordult, majd a fejét éppen visszafordította, amikor a fűnyíró több követ felkapott és a terelőlemez hiánya miatt magasan kivágta a sértett felé. Az egyik kő a sértett által viselt napszemüveg lencséjét is összetörve a sértett jobb szemét találta el, két további kő pedig a sértett koponyájának csapódott a jobb füle mellett, aminek következtében a sértett jobb szeme vérezni kezdett, és segítségért kiabált. A sértett kiabálására a vádlott is felfigyelt, majd a vérző sérülést látva mentőt hívott, de a sértetthez nem ment oda, tőle távolabb várt a kiérkező mentőre.

A sértett a baleset következtében a jobb szeme alsó és felső szemhéjának metszett hámfolytonosság megszakadással járó sérüléseit, valamint szemgolyója zúzódását és bevérzését szenvedte el, műlencse beültetés vált szükségessé. A sértettnél kialakult egészségi állapot összefüggésbe hozható a 2014. április 1-jén elszenvedett szemsérüléssel, maradandó fogyatékosság kialakulása volt megállapítható.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Eljáró bíróság: