Másodfokú bíróság nyilvános ülése

Tárgyalás időpontja: 
2016. június 9., csütörtök 08.30
Ügy tárgya: 
szexuális erőszak bűntette és más bűncselekmények
Ügyszám: 
Bf.95/2016.
Tárgyalás helyszíne: 
Győr, Szent Isvtán út 6.
Tárgyaló: 
fszt. 15.
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

~~
A bíróság elsőfokú ítéletében rablás bűntettének kísérlete és szexuális erőszak bűntette miatt 20 év, fegyházban végrehajtandó szabadságvesztésre ítélte a vádlottat azzal, hogy a vádlott feltételes szabadságra nem bocsátható. A bíróság a vádlottat emellett 5 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától.

A megállapított tényállás szerint a vádlott az 2015. január 3-án szabadult korábbi szabadságvesztés büntetéséből, Győrbe utazott, majd anélkül, hogy Somogy megyébe családjához továbbutazott volna, egy kést, gumi kesztyűt és gumi óvszert vásárolt. Ezután támadta meg az 1. sértettet, akivel  egy társasházi liftben erőszakoskodott, de végül a sértettnek sikerült elmenekülnie.
Az esti órákban újabb sértettet bántalmazott a vádlott, az egyik győri tömegközlekedési járatról leszállva támadta meg a 2. sértettet, akinek a sérelmére a szexuális erőszak bűntettét elkövette. A vádlott elfogására és a rendőrség kiérkeztéig való visszatartására a cselekményt követően sor került.

A vádlott a rablási cselekmény vonatkozásában beismerő vallomást tett, a második cselekményt illetően azonban tagadta a bűncselekmény elkövetését, magát az aktust nem, de arról azt állította, hogy a sértett beleegyezésével történt.
A bíróság a vádlott védekezését nem fogadta el, azt állapította meg, hogy az erőszak megvalósult. A bíróság hangsúlyozta, hogy a kés mindkét cselekménynél szerepet játszott és egyébiránt maga a vádlott sem tudott magyarázatot adni arra, hogy kést miért vásárolt szabadulása napján.
A bíróság szóbeli indokolásában utalt arra is, hogy a vádlott korábban ugyanilyen, illetve hasonló cselekmények miatt volt büntetve, ez a harmadik erőszakos cselekmény amit elkövetett.

A bíróság a büntetés kiszabása körében hangsúlyozta, hogy az erőszakos többszörös visszaesőnek minősülő vádlottal szemben a határozott tartalmú büntetés legfelső korlátját jelentő 25 év szabadságvesztés szabható ki. A bíróság a fenti súlyosító körülmények mellett az enyhítő körülményekre is figyelemmel volt, így a vádlott személyiségzavarára, arra, hogy a rablási cselekmény kísérleti szakban maradt, e cselekményt illető beismerő vallomására, ezért 20 évben határozta meg a szabadságvesztés tartamát azzal, hogy a törvény zárja ki a vádlott feltételes szabadságra bocsátásának lehetőségét. 

A vádlott a szexuális erőszak bűntettének vádja alóli felmentésért, a védő részben felmentésért, részben enyhítésért jelentett be fellebbezést, míg az ügyész 3 nap gondolkodási időt tartott fenn fellebbezése bejelentésére.

 

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Eljáró bíróság: