Másodfokú bíróság nyilvános ülése rablás ügyében

Tárgyalás időpontja: 
2015. március 23., hétfő 08.30
Ügy tárgya: 
rablás bűntette
Ügyszám: 
Bf.11/2015.
Tárgyalás helyszíne: 
Győr, Szent István út 6.
Tárgyaló: 
fszt.16.
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

Az elsőfokú bíróság a vádlott bűnösségét állapította meg rablás bűntettének kísérlete, közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette, könnyű testi sértés vétsége, garázdaság vétsége és súlyos testi sértés bűntette miatt és a többszörös, különös visszaeső vádlottat halmazati büntetésül 8 év fegyházban végrehajtandó szabadságvesztésre és 8 év közügyektől eltiltásra ítélte. A bíróság a vádlottat a feltételes szabadságra bocsátás lehetőségéből kizárta.

 

Az ítéleti tényállás szerint a vádlott 2012. áprilisában lakhatással nem rendelkezett, az éjszakákat a győri Hajléktalanszálló ideiglenes téli krízisszállóján töltötte. Április 26-án este 8 óra körül a hajléktalanszálló személyzete a szálló elhagyására szólította fel a vádlottat, aki ennek a felszólításnak nem akart eleget tenni.

A vitára felfigyelő sértett a helyzet megoldása érdekében a vádlottat a közeli sörözőbe hívta egy italra, hogy ily módon csalja ki őt a szállóról. A vádlott itt elfogyasztotta az italát, majd 500 forintot kért a sértett-től. A sértett 400 forintot adott a vádlottnak és kifizette a számlát. Miután a vádlott további pénzt kért a sértett-től, az otthagyta a vádlottat és sietve a szállóra indult. A vádlott utánafutott és az utcán elérte a sértettet, akivel összeszólalkozott, majd a földhöz vágta és ütni kezdte és pénzét követelte.

A közbeavatkozók felszólítására a vádlott otthagyta a sértettet, majd 20-30 méter távolságból újra visszafordult és kést rántott, azzal lépett fel a bántalmazásba közbeavatkozókkal szemben. Az egyikük fatalpú papucsával a vádlottat ütni kezdte, aki ennek hatására elfutott a helyszínről. A sértett a bántalmazás során 8 napon belül gyógyuló sérüléseke szenvedett.

 

A vádlott másnap a reggeli órákban a szállóra visszament és az ott szolgálatot teljesítő, közalkalmazotti jogviszonyban álló szociális munkás sértettel szemben támadóan lépett fel, őt megfenyegette.

2012. június 1-jén a vádlott a délutáni órákban a vádlott szóváltásba keveredett testvérével és annak férjével, akit az inzultus során ököllel a fején, majd könyökén megütött, vádlijába rúgott, majd a földre vetette és vele tovább dulakodott. A sértett 8 napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett.

 

Az előzetes letartóztatásban lévő vádlott 2013. július 30-án zárkatársával szóváltásba került, majd őt legalább nyolc alkalommal ököllel arcon és törzsön ütötte. A sértett 8 napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedett.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Egyéb információ: 

Az ítélet ellen az ügyészség súlyosításért fellebbezett. A másodfokú bíróság nyilvános ülést tart, melynek várható időtartama 1 óra.

Eljáró bíróság: