rablás bűntette - másodfokú határozat várható

Tárgyalás időpontja: 
2015. március 4., szerda 08.30
Ügy tárgya: 
rablás bűntette
Ügyszám: 
Bf.436/2014.
Tárgyalás helyszíne: 
Győr, Szent István út 6.
Tárgyaló: 
fszt.15.
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A Győr Járásbíróság rablás bűntettében a vádlottakat bűnösnek mondta ki és mindkét vádlottat 8 év fegyházban végrehajtandó szabadságvesztésre és ugyanilyen tartalmú közügyektől eltiltásra ítélte.

 

Az elsőfokú bíróság ítéleti tényállása szerint a vádlottak baráti kapcsolatban álltak már a bűncselekmények elkövetése előtt, megélhetésük biztosítása érdekében közösen hulladékfémet gyűjtöttek és esetenként együtt jártak szórakozni.

A vádlottak 2012. decemberében a csornai buszpályaudvaron lévő italboltban szórakoztak hajnalig. A vádlottak a kérdéses este a szórakozóhelyen beszédbe elegyedtek a szintén ott szórakozó sértett-tel, majd vele együtt távoztak. A sértettet hazafelé menet bántalmazni kezdték, értékeit elvették, a sértettnek közel 100.000 forint meg nem térült kára keletkezett. Ezt követően a vádlottak az utcán észrevették a korábban szintén ugyanazon a helyen szórakozó másik sértettet, akiről tudták, hogy az este folyamán nagyobb mennyiségű alkoholt fogyasztott. A sértetthez léptek, őt hátulról leütötték, összerugdalták és értékeit elvették, 50.000 forint kárt okozva.

A vádlottak ezután a következő sértett családi házához mentek, oda becsengettek és amikor a sértett a teraszra kiérkezett, a bejárati ajtót berúgták, a családi ház teraszára bementek. A rendőrséget értesíteni akaró sértett kezéből a telefont kicsavarták, vezetékét a falból kiszakították. A sértettet a fürdőszobába zárták, míg a házat átkutatták, majd a sértettet a nappaliba húzták, fejére takarót tettek és ott értékei átadására szólították fel. A vádlottakat megfigyelni próbáló sértettet több alkalommal bántalmazták, fülbevalóit füléből kitépték. A sértett segélykiáltásaira megjelenő, szomszédban lakó személy csengetése vetett véget a bántalmazásnak, erre a vádlottak a hálószobai ablakon keresztül elmenekültek. A sértettnek közel 1 millió forint kárt okoztak.

A vádlottak ezt követően 2012. december 24-én Angliába távoztak.

 

Az ítélet ellen az ügyészség a vádlottak terhére súlyosításért, a vádlottak és védőik enyhítésért fellebbeztek, a bíróság másodfokú nyilvános ülést tart, várható időtartama 2 óra.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Eljáró bíróság: