megkezdődik a CBA-s adócsalási ügy tárgyalása

Tárgyalás időpontja: 
2014. április 8., kedd 10.00
Ügy tárgya: 
adócsalás bűntette
Ügyszám: 
B.398/2013.
Tárgyalás helyszíne: 
Győr, Szent István út 6.
Tárgyaló: 
nagyterem
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

Az ügyészség az ügyben érintett 21 vádlottat adóbevételt különösen nagy mértékben meghaladó mértékben csökkentő adócsalás bűntette és más bűncselekmények elkövetésével vádolja.Az első tárgyalási napon és az azt követő két folytatólagos határnapon – 2014. április 9-10-én –a vádirat ismertetése és a vádlottak meghallgatása várható.
A bíróság az ügyben a törvénykezési szünet előtt tart újabb tárgyalást, amelyen a bizonyítási eljárás tanúk kihallgatásával folytatódik. A bíróság előreláthatóan mintegy 30-40 főt fog tanúként kihallgatni az ügyben.

A vádirat szerint a cselekménysorozatban 21 vádlott érintett, közülük az I. és II. rendű vádlottak helyi – abdai - illetőségűek, egy vádlott Bezi illetőségű, egy vádlott szlovák állampolgárságú, egy ismeretlen helyen tartózkodik, míg valamennyi további vádlott budapesti – vagy környéki – illetőségű. A büntetőügy nyomozati iratai 26 kötetet tesznek ki, amely mintegy 13.000 oldalt tartalmaz. A nyomozati iratok mellékletét képezi a nyomozás során lefoglalt könyvelési anyag. A nyomozás során beszerzett szakértői vélemény (könyvvizsgálói szakvélemény) 2.500 oldalas.

A vádirat szerint a két győri illetőségű vádlott által üzemeltetett P. Kft. 2008-2011. között jellemzően édesipari termékeket (csokoládét, cukrot, étolajat) vásárolt a további vádlottak tulajdonában, érdekeltségi körében álló gazdasági társaságoktól. A P. Kft. az árut papíron értékesítette egy szlovák Kft-nek – amely gazdasági társaság hátterében szintén az egyik vádlott áll. A szlovák gazdasági társaság a termékeket - a szintén a vádlottak tulajdonába, érdekeltségi körébe tartozó - budapesti gazdasági társaságoknak értékesítette tovább, majd azok papíron az árut olasz és spanyol cégeknek értékesítették. Az olasz és spanyol cégekhez az áru nem érkezett meg.

A cselekménysorban a fenti időszakban a vádlottak érdekeltségi körébe tartozó különböző gazdasági társaságok vettek részt, változó létszámban, de az elkövetői kör – a vádlottak személye - változatlan volt.

A vádlottak fenti cselekményükkel a költségvetést különböző mértékben károsították meg egyrészt azáltal, hogy a termékek után az ÁFÁ-t nem fizették meg, másrészt azáltal, hogy azt jogosultatlanul igényelték vissza. A vádiratban az elkövetési érték gazdasági társaságonként került meghatározásra, a legmagasabb érték 2 milliárd 483 millió forint, amely adóhiányt és jogosulatlan visszaigénylést is tartalmaz. Az I-II. rendű vádlottak érdekeltségi körébe tartozó P. Kft-t jogosulatlan adó visszaigénylésből eredően 1 milliárd 303 millió forint érinti.

Az áru a fentiek szerinti papírmozgást nem követte, jellemzően a hajnali órákban magyar hatósági jelzésű kamionnal érkezett Győrbe, majd szlovák hatósági jelzésű kamionnal szállították tovább, Budapestre (illetve Szigetszentmiklósra), de az áru nem került Olaszországba, vagy Spanyolországba.

A vádlottak terhére rótt legsúlyosabb bűncselekmény büntetési tétele 5-10 évig terjedő szabadságvesztés, e büntetési tétellel fenyegetett cselekmény az I. és a II. rendű vádlottakat is érinti.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Egyéb információ: 

Folytatólagos tárgyalások: 04.09. és 04.10. 08.30 órai kezdéssel!

Eljáró bíróság: