Évértékelő összbírói értekezlet a Győri Törvényszéken

A Győri Törvényszéken megtartott összbírói értekezleten a megye bíróságainak elmúlt évben elért eredményeit és a jövő kihívásait összegezték a bírósági vezetők. A rendezvényen részt vett dr. Senyei György, az Országos Bírósági Hivatal elnöke, dr. Széplaki László, a Győri Ítélőtábla elnöke, és az Országos Bírói Tanács küldöttei.

Az évértékelő összbírói értekezletet megelőzően közös sajtótájékoztatót tartott a Győri Törvényszék és a Győri Ítélőtábla. Dr. Senyei György, az Országos Bírósági Hivatal elnöke kiemelte, hogy a 2021-es évben a korábbi évhez képest közel azonos ügymennyiség érkezett mind a Győri Törvényszékre, mind pedig a Győri Ítélőtáblára, ugyanakkor a befejezések magasabb arányának köszönhetően a folyamatban lévő ügyek száma 10 %-kal kevesebb volt. Az időszerűséget jól tükrözi, hogy a két éven túli peres ügyek száma közel harmadával csökkent a Győri Törvényszéken a 2020-as évhez képest, ugyanakkor az ítélkezés minőségét mutatja, hogy polgári ügyszakban az ügyek 94 %-a, míg büntető ügyszakban közel 80 %-a első fokon jogerősen befejeződik.

Az ítélőtábla elnöke a felülbírálati eredményekről adott számot, hangsúlyozta, hogy a Győri Törvényszék bíráinak munkája mind a polgári, mind a büntető ügyszakban magas színvonalú és időszerű. A törvényszék és az ítélőtábla együttműködését emelte ki több területen is, így az elmúlt időszakban egyre gyakrabban használt távmeghallgatások lebonyolításában. Mind az Országos Bírósági Hivatal elnöke, mind dr. Széplaki László kiemelte, hogy a járvány okozta kihívásokra a bíróság többek között technikai újításokkal reagált, ennek egyik meghatározó eleme a ViaVideo (távmeghallgatással tartott tárgyalás) rendszer használata, amely mára mindennapossá vált.  

Dr. Takács József, a Győri Törvényszék elnöke ennek kapcsán elmondta, hogy a Győri Törvényszék illetékességi területén működő bíróságokon összesen hét távmeghallgató mobil végpont került kialakításra, amelyek segítségével 2021-ben közel 1.000 alkalommal tartottak tárgyalást. A 2021-es év egyik fő feladata volt a Csornai Járásbíróság felállítása és az ehhez kapcsolódó technikai és személyi feltételek biztosítása. A Csornai Járásbíróság 2022. január 1. napjával megkezdte a működését, ahol az ügyek érkezése valamennyi ügyszakban folyamatosan emelkedő tendenciát mutat.