Letartóztatásba került hét kábítószerkereskedő Győrben

A Győri Járásbíróság nyomozási bírája az elsőfokú bíróságnak a tárgyalás előkészítése során hozott határozatáig, de legfeljebb egy hónapi időtartamra elrendelte annak a hét gyanúsítottnak a letartóztatását, akiket jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntettével gyanúsít a rendőrség.

A bíróság a megalapozott gyanú fennállását megállapította és a legsúlyosabb, személyi szabadság elvonásával járó bírói engedélyes kényszerintézkedés elrendelését indokoltnak látta.

A bíróság határozatának indokolása szerint hat gyanúsított esetében fennáll a szökés, elrejtőzés veszélye, míg egyikük a szökést meg is valósította, akit a rendőrség egy másik városban ért tetten. A bíróság megállapította továbbá mindegyik gyanúsított vonatkozásában, hogy a letartóztatás elrendelésének törvényi feltételei közül az eljárás nehezítésének a veszélye is fennáll.

A nyomozási bíró rámutatott arra is, hogy a gyanúsítottak esetében megalapozottan feltehető, hogy a fogyasztók felől újabb vásárlási ajánlatok érkeznének, ezért a kényszerintézkedés elrendelése a bűnismétlés veszélyére tekintettel ugyancsak indokolt.

A gyanúsítás tárgyát képező bűncselekmények miatt kiszabható büntetés kettőtől nyolc évig, öttől tíz évig, illetve öttől húsz évig vagy életfogytig tartó szabadságvesztés is lehet.

A döntés egy gyanúsított esetében végleges, míg hat társa fellebbezést jelentett be a letartóztatást elrendelő határozattal szemben.