Első fokon hét év hat hónapot kapott az a férfi, aki egy győri benzinkutat rabolt ki

A Győri Járásbíróság elsőfokú ítéletében M. M. vádlottat jelentős értékre elkövetett rablás bűntette miatt hét év hat hónap – fegyházban végrehajtandó – szabadságvesztésre és nyolc év közügyektől eltiltásra ítélte. A bíróság rendelkezett arról is, hogy a vádlott legkorábban a büntetés kétharmad részének kitöltését követő napon bocsátható feltételes szabadságra, valamint kötelezte a vádlottat a sértett közel tizenhatmillió forintos polgári jogi igényének megfizetésére is.

Az elsőfokú ítélet tényállása szerint a vádlott 2019. nyarán egy győri benzinkút konténerébe bekopogott, majd az ajtót kinyitó két kútkezelőt szemet irritáló spray-vel lefújta és a konténerbe belépve az ott lévő két – összesen közel tizenhatmillió forintot tartalmazó – pénzszállító zsákot jogtalan eltulajdonítás céljából magához vette. A vádlott ezután kimászott a konténer ablakán és a helyszínt gyalogosan elhagyta.

Az előkészítő ülés az új büntetőeljárási törvény által bevezetett jogintézmény, amely a tárgyalás előkészítése érdekében tartott nyilvános ülés. Az ülésen ugyanakkor az eljárási törvény által előírt feltételek teljesülése esetén ítélet is hozható. Amennyiben a vádlott a bűnösségét a vádirati tényállással egyezően beismeri és lemond a tárgyalás jogáról, a bíróság ezt a nyilatkozatát végzésével jóváhagyja, további bizonyítást a tényállásra nézve nem vesz fel, majd ítéletet hoz. Ebben az esetben a vádlott a cselekmény elkövetését az előkészítő ülésen elismerte és lemondott a tárgyalás jogáról, ezért a bíróság már csak a büntetés kiszabási körülményeket vizsgálta.

A bíróság ítéletének indokolása szerint súlyosító körülményként kellett értékelni a terhelt oldalán, hogy a mostani bűncselekményt egészségügyi termék meghamisításának bűntette miatt kiszabott próbára bocsátás hatálya alatt követte el, továbbá azt is, hogy büntetett előéletű. A büntetés kiszabása során ugyanakkor enyhítő körülményként értékelte a bíróság, hogy a vádlott feladta magát, beismerte a tettét, valamint az eljárás során mindvégig együttműködő magatartást tanúsított. A bíróság ezen túlmenően figyelemmel volt arra is, hogy a vádlott édesanyja jelentős mértékben támogatásra szorul.

Az ítélet ellen az ügyész súlyosításért, míg a vádlott enyhítésért jelentett be fellebbezést.

Az előkészítő ülés intézményéről bővebb információ az alábbi linken érhető el:

https://birosag.hu/sites/default/files/allomanyok/stat-tart-file/elokeszito_ules_0.pdf