Közérdekű munka büntetést kapott az ablakból széket kidobó vádlott

Az első fokon eljáró Győri Járásbíróság büntetővégzésében T. É. vádlottal szemben háromszáz óra közérdekű munkát szabott ki garázdaság és rongálás vétsége miatt.

A bíróság által megállapított tényállás szerint a vádlott 2019. januárjában, ittas állapotban kidobott egy fa széket lakásának erkélyéről, amely a társasház mellett parkoló személygépkocsira esett. A rongálás következtében az autó karosszériája több helyen is megrongálódott, a keletkezett kár több mint százezer forint volt.

A bíróság határozatának indokolása szerint a vádlott kihívóan közösségellenes, erőszakos magatartása alkalmas volt arra, hogy másokban megbotránkozást vagy riadalmat keltsen, ezért vele szemben indokolt a büntetés kiszabása.

A bíróság a büntetővégzést tárgyalás mellőzésével hozta meg, mivel annak a büntetőeljárási törvényben rögzített feltételei fennálltak. Eszerint a bíróság akkor hozhatja meg tárgyalás mellőzésével a döntést, ha a vádlott cselekménye három évi szabadságvesztésnél nem súlyosabban büntetendő, az ügy megítélése egyszerű, a vádlott szabadlábon van és a büntetés célja tárgyalás tartása nélkül is elérhető. Amennyiben pedig a vádlott nem ért egyet a büntetővégzésben foglaltakkal, abban az esetben tárgyalás tartását kérheti.

A döntés jogerős, sem az ügyész, sem pedig a vádlott nem tett indítványt tárgyalás tartására.