Letartóztatás elrendelése embercsempészés bűntette ügyében

A Soproni Járásbíróság nyomozási bírája az elsőfokú bíróságnak a tárgyalás előkészítése során hozandó határozatáig, de legfeljebb 2019. augusztus 23. napjáig elrendelte annak a férfinak a letartóztatását, aki 2019. július 21. napján Sopron irányába az általa vezetett kisbusz rakterében 16, beutazásra és tartózkodásra jogosító okmányokkal nem rendelkező migráns személyt embertelen körülmények között szállított.

A bíróság megalapozottnak találta az ügyészi indítványt és a Be. 276. § (2) bekezdés ab) és cb) alpontja alapján elrendelte a gyanúsított letartóztatását.

A gyanúsított tagadta a terhére rótt, államhatár átlépéséhez több személynek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészés bűntettének elkövetését, azonban a bíróság a legsúlyosabb kényszerintézkedés elrendelését látta indokoltnak.

A határozat indokolása tartalmazza, hogy a gyanúsított román állampolgár, ugyanakkor elmondása szerint rendszeresen utazik Nyugat-Európába, így a romániai lakóhelyén sem mindig elérhető. A luxemburgi hatóságok a tartózkodási helyének a megállapítása végett vele szemben már körözést is kibocsátottak. A gyanúsított terhére rótt bűncselekmény kiemelkedő tárgyi súlyú, a büntetési tétele 2-8 évig terjedő szabadságvesztés, de felmerül az embercsempészés még súlyosabban minősülő esetei megállapításának a lehetősége is. A bíróság döntésének indoklása szerint mindezek alapján megalapozottan feltehető, hogy a gyanúsított szabadlábon hagyása esetén a büntetőeljárásban elérhetetlenné válna, a hatóságok elől megszökne, illetve elrejtőzne.

A bíróság indokolása szerint a gyanúsított Magyarországon büntetlen előéletű, a rendelkezésre álló adatok szerint azonban más európai államban már indult vele szemben büntetőeljárás. A gyanúsított egyébként úgy tartózkodott Magyarország területén, hogy még a haza utazásához elegendő összeg sem állt a rendelkezésére, így megalapozottan feltehető az is, hogy szabadságvesztéssel büntetendő újabb bűncselekményeket követne el. A gyanúsított által elkövetett bűncselekmény szervezett jellege szintén az esetleges bűnismétlés lehetőségét támasztja alá.

A döntés végleges.