Letartóztatás a benzinkúti rablás ügyében

A Győri Járásbíróság nyomozási bírája az elsőfokú bíróságnak a tárgyalás előkészítése során hozott határozatáig, de legfeljebb egy hónapi időtartamra elrendelte annak a gyanúsítottnak a letartóztatását, aki a gyanú szerint a napokban egy győri önkiszolgáló benzinkutat rabolt ki.

A bíróság a megalapozott gyanú fennállását megállapította és a legsúlyosabb, személyi szabadság elvonásával járó bírói engedélyes kényszerintézkedés elrendelését indokoltnak látta.

A bíróság döntésének indokolása szerint a gyanúsított esetében valószínűsíthető, hogy az eljárás során elérhetetlenné válna, hiszen lakhatási és személyi körülményeinek tisztázatlansága mellett mindent megtett annak érdekében, hogy az elkövetés után elmeneküljön, mielőtt feladta volna magát a rendőrségen.

 

A bíróság a határozat indokolásában rámutatott arra is, hogy a gyanúsított tekintetében az eljárás nehezítésének veszélye is fennáll,  különös tekintettel a tanúk jogellenes befolyásolására.

A gyanúsított esetében nem zárható ki továbbá a bűnismétlés veszélye, ugyanis megélhetési problémákkal küzdött, amely ezen cselekmény elkövetésekor is motiválta őt.

 

A döntést mind a gyanúsított és védője, mind pedig az ügyész tudomásul vette, így az végleges.