Új épületbe költözik a Győri Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság

Ünnepélyes megnyitó keretében került sor a Győri Közigazgatási és Munkaügyi bíróság új épületének átadására 2019. március 8. napján. A 115 éves sarokpalota körfolyosójának kapriorai márványból készült lépcsőin dr. Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnöke, dr. Völner Pál államtitkár és dr. Takács József, a Győri Törvényszék elnöke vágta át az épület átadását szimbolizáló nemzeti színű szalagot.

A volt kereskedelmi és iparkamarai székház helyi műemléknek számító, kívülről szobrokkal díszített, belül pedig impozáns körcsarnokkal rendelkező épületét a Leier Monolit Kft. vásárolta meg és újította fel. A Győri Törvényszék 2018. június 20. napján írta alá az új épületre vonatkozó bérleti szerződést, mely a jövőben otthont ad a regionális illetékességű Győri Közigazgatási és Munkaügyi Bíróságnak.

A mára új fényében tündöklő patinás épület megnyitóján dr. Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnöke köszöntötte a vendégeket, és ünnepi beszédét Baross Gábortól vett idézettel nyitotta: „minden ember annyit ér, amennyit a köz javára tesz”. Kiemelte, hogy a hazai közigazgatási és munkaügyi bíróságok az Európai Unió tagállamai között az első helyen állnak az eredményes és magas színvonalú munkavégzés tekintetében. A bírósági szervezet minőségben és mennyiségben is erőn felüli munkáját méltatta, és a közeljövőben megvalósuló igazságügyi reform fontosságát és a történelmi hagyományokhoz való visszatérést hangsúlyozta.

Dr. Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium államtitkára arra hívta fel a figyelmet, hogy az elmúlt nyolc év alatt a jogrendszer jelentős változáson ment keresztül: megújultak a fontosabb anyagi- és eljárásjogi kódexek, az Alaptörvény pedig ismét megteremtette a lehetőséget a külön közigazgatási bíróságok felállítására. Beszédét azzal zárta, hogy az államnak a jogszabályok megalkotásán túl fontos feladata és egyben érdeke is, hogy az igazságügyi intézmények jól működjenek, hiszen ez által erősödik a közbizalom.

Thomas Ebner, a Leier Monolit Kft. ügyvezetője magyar nyelven fogalmazta meg az épület felújításával kapcsolatos gondolatait. Megköszönte a kivitelezésben közreműködők munkáját, és reményét fejezte ki a jövőbeni hosszú távú együttműködés kapcsán.

Dr. Takács József, a Győri Törvényszék elnöke beszédében elmondta, hogy a Győri Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság regionális illetékességűvé vált a 2018. január 1. napján hatályba lépett közigazgatási perrendtartásról szóló 2017. évi I. törvény rendelkezései alapján. Az új szabályok értelmében Győrben tárgyalják Komárom-Esztergom és Vas megye közigazgatási pereit is, az illetékességi terület bővülése pedig magával hozta a feladatok, és ezzel együtt a bíróság létszámának növekedését.

Az ünnepi beszédeket követően az új épületről készült kisfilmet és a Győri Törvényszék dolgozói által készített videoklipet tekinthették meg a vendégek.

Az ünnepélyes megnyitót az épület bejárása követte, melynek során a vendégek és a sajtó képviselői is megtekinthették az új pompájában tündöklő sarokpalota méltán híres ólomüveg ablakait, hatalmas dísztermét valamint a bírósági működést szolgáló irodahelyiségeket és tárgyalótermeket.