Másodfokú döntés a benzinkúti rablási kísérlet ügyében

A Győri Törvényszék a Győri Járásbíróság ítéletét megváltoztatta és P. F. vádlott büntetését öt év – börtönben végrehajtandó szabadságvesztésre – mérsékelte, valamint megállapította, hogy a vádlott legkorábban a büntetés fele részének kitöltését követő napon bocsátható feltételes szabadságra. Egyebekben a másodfokú bíróság az elsőfokú bíróság ítéletét helybenhagyta.

A Győri Járásbíróság a vádlottat rablás bűntettének kísérlete, közúti veszélyeztetés bűntette és ittas állapotban elkövetett járművezetés vétsége miatt – halmazati büntetésül – öt év hat hónap, fegyházban végrehajtandó szabadságvesztésre, hat évi közügyektől eltiltásra és három évi közúti járművezetéstől eltiltásra ítélte. A bíróság rendelkezett arról is, hogy a vádlott legkorábban a büntetés kétharmad részének kitöltését követő napon bocsátható feltételes szabadságra, továbbá rendelkezett a közel kétszázezer forint bűnügyi költségről is.

Az első fokú ítélet által megállapított tényállás szerint a vádlott 2017. májusában 23 óra körüli időben előzetes alkoholfogyasztást követően – arcát egy maszkkal elfedve – a téti OIL benzinkútra ment. Ebben az időben az üzemanyagtöltő állomás shopja már zárva tartott, egy kiszolgáló ablak volt csupán nyitva. A vádlott az ablakhoz lépett és annak ablakát ütve követelte a benzinkút alkalmazottjától, hogy adja át a pénzt. Eközben a kezében lévő gáz-riasztó fegyvert az égnek tartva egy lövést adott le. Az alkalmazott az ablakot becsapta és társát riasztotta, majd a vádlotthoz mentek és közölték, hogy hátul van a pénz az épületben. A kútkezelők a rendőrség kiérkezéséig próbálták szóval tartani a vádlottat. Miután a benzinkút alkalmazottai nem adtak át semmit, a vádlott még egy lövést adott le a levegőbe, majd beült az autójába és elhajtott a benzinkútról. Az egyik kútkezelő a vádlott után indult saját gépjárművével és közben tájékoztatta a rendőrséget. A vádlottat három rendőrautó üldözte hosszabb időn át, a vádlott a menekülés közben több közlekedési szabályt is megszegett. Ezzel a magatartásával a vádlott az intézkedő rendőrök és a közúti forgalomban résztvevők testi épségét veszélyeztette. A vádlott a bűncselekmény elkövetésének időpontjában „közepes-fokú” alkoholos befolyásoltság alatt állt. Az ítélet ellen a vádlott és védője enyhítésért, míg az ügyész súlyosításért fellebbezett.

A másodfokú bíróság teljes felülbírálatot végzett az ügyben, amelynek során az enyhítésre irányuló fellebbezéseket alaposnak találta. Az indokolás szerint a vádlott kétségkívül ittas állapotban követte el cselekményét, amely tudatzavart eredményezett nála, így a bűncselekmény alanyi oldala hiányos. Ugyanakkor ez a hiányosság önhibából eredő ittasság miatt következett be, amely ittasság azonban nem eredményezett kóros elmeállapotot a vádlottnál. Mindezek miatt a cselekmény tárgyi körülményeit, külvilágban való megjelenését kellett vizsgálni. A vádlott egy alkalommal tanúsított cselekménysorozata a büntetőjog nyelvére lefordítva pedig ennek a három bűncselekményi tényállásnak a megvalósulását jelentette.

A másodfokú bíróság álláspontja szerint a másodfokú eljárás során beszerzett szakvélemény és egyéb okiratok alapján megállapítható a vádlott oldalán enyhítő körülményként, hogy bár a bűncselekmény napján az addigi családi és személyi körülményei egy zavart viselkedést idéztek nála, ugyanakkor zárt intézeti körülmények közé kerülve, az alkohol befolyásától megszabadulva a vádlott személyisége a pozitív hatásoknak köszönhetően kedvező irányba változik. Az pedig csak a vádlott további intézeti magatartásától függ, hogy a büntetés fele részének kitöltését követően szabadulhat-e.

A döntés jogerős.