Előkészítő ülésen született első fokú ítélet a templomkertbe sodródó sofőr ügyében

A Győri Járásbíróság első fokú ítéletében G. E. vádlottat segítségnyújtás elmulasztásának bűntette és közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt egy év hat hónap – végrehajtásában két év próbaidőre felfüggesztett – börtönbüntetésre és egy év hat hónap közúti járművezetéstől eltiltásra ítélte. A bíróság a vádlottat a hátrányos jogkövetkezmények alól előzetesen mentesítette és rendelkezett a bűnügyi költség viseléséről is.

Az elsőfokú ítélet tényállása szerint a vádlott 2018. márciusában a tulajdonát képező Ford Focus típusú személygépkocsival közlekedett Győr környékén. Az autó hátsó ülésén utasként szállította a 9 és II éves gyermekeit, valamint egy szintén 9 éves gyermeket. Normál látási- és útviszonyok között haladtak, miközben a kiskorú utasok nem voltak gyermekbiztonsági rendszerben rögzítve. Egy kereszteződéshez érve a vádlott kb. 53-58 km/h sebességgel ment és jobbra akart kanyarodni, amelyhez a biztonságos haladási sebesség 52-53 km/h. A sebesség túllépése miatt a vádlott megijedt, elveszítette uralmát a jármű irányítása felett és sodródni kezdett, majd a közelben lévő templom kertjének fém kerítésével frontálisan ütközött. A kerítést kidöntve tovább sodródott és a kertben álló szobornak csapódott. Az ütközést követően a gyermekek sokkos állapotba kerültek és részben vérző, részben látható deformitással járó sérüléseik keletkeztek. A vádlott nem győződött meg ezen sérülések jellegéről. A vádlott telefonált a baleset után, de nem utasaihoz hívott orvosi segítséget, hanem a gyermekeket a helyszínre érkező tanúkra hagyta, míg ő maga előbb házastársához, majd családi házukhoz ment, ahonnan végül ismeretlen helyre távozott és csak körözésének elrendelését követően, másnap reggel jelentkezett a rendőrségen. A vádlott 11 éves fiának keze eltörött, gyógytartama 42 nap, míg a másik két gyermek sérülései 8 napon belüli gyógytartamúak. A vádlott maga is megsérült a balesetben, sérüléseinek gyógytartama 28 nap.

Az előkészítő ülés az új büntetőeljárási törvény által bevezetett jogintézmény, amely a tárgyalás előkészítése érdekében tartott nyilvános ülés. Az ülésen ugyanakkor az eljárási törvény által előírt feltételek teljesülése esetén ítélet is hozható. Amennyiben a vádlott a bűnösségét a vádirati tényállással egyezően beismeri és lemond a tárgyalás jogáról, a bíróság ezt a nyilatkozatát végzésével jóváhagyja, további bizonyítást a tényállásra nézve nem vesz fel, majd ítéletet hoz. Ebben az esetben a vádlott a cselekmény elkövetését az előkészítő ülésen elismerte és lemondott a tárgyalás jogáról, ezért a bíróság már csak a büntetés kiszabási körülményeket vizsgálta.

A bíróság az ítélet indokolásában rámutatott, hogy a balesetet a sebesség túllépése okozta, amelynek következtében a vádlott nem volt képes a járművet biztonságosan az úton tartani. A vádlott a sérült gyermekek ellátása helyett a helyszínről távozott, őket ismeretlen személyek gondoskodására bízta. A bíróság hangsúlyozta, hogy a közúti balesetek bekövetkezésekor elsődlegesen a balesettel érintett személyek vannak abban a helyzetben, hogy azonnal segítséget nyújtsanak. A vádlott elmulasztotta ezt az erkölcsi és jogszabályi kötelezettséget, azonban enyhítő körülményként értékelte a bíróság, hogy ő maga is 8 napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedett és sokkos állapotba került. Szintén enyhítő körülményként értékelte, hogy a vádlott a balesetet követően segédkezett a templom kertjének rendezésében és igyekszik az általa okozott anyagi kárt megtéríteni.

A bíróság kifejtette, hogy az enyhítő körülményekre és a vádlott beismerő vallomására is tekintettel egy a középmértéknél alacsonyabb mértékű, végrehajtásában felfüggesztett szabadságvesztés büntetést és a B kategóriára korlátozott járművezetéstől eltiltás a cselekmény súlyával arányban álló, elegendő és egyben kellő visszatartó erővel bíró büntetés a vádlott számára. Figyelemmel arra, hogy a vádlott két kiskorú gyermek eltartásáról gondoskodik, a bíróság előzetesen mentesítette a vádlottat a hátrányos jogkövetkezmények alól annak érdekében, hogy a munkáját megtarthassa.

A döntés végleges.

Az előkészítő ülés intézményéről bővebb információ az alábbi linken érhető el:

https://birosag.hu/sites/default/files/allomanyok/stat-tart-file/elokesz...