Előkészítő ülés halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége ügyében

A Győri Járásbíróság 2018. november 5. napján előkészítő ülést tartott halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége ügyében.

 

A vádirati tényállás szerint a vádlott 2017. októberében egy koncert végén Vének felől Kisbajcs irányába közlekedett a barátja tulajdonában álló személygépkocsival, amelyben három utas tartózkodott, köztük egy 17 éves lány. A hátsó ülésen utazók nem voltak bekötve biztonsági övvel. A vádlott kb. 90 km/h sebességgel haladt egy balra ívelő útkanyarban, ahol a biztonságos kanyarodási sebesség 58 km/h volt. A vádlott a kanyarodási határsebesség túllépése miatt elveszítette uralmát a gépjárműve felett, amelynek eredményeként az útról lesodródott és felborult. Ennek során az autó hátsó ülésén utazó két utas kiesett, közülük a 17 éves lány a helyszínen életét vesztette, elhunyt továbbá a gépkocsi jobb első ülésének utasa. A halál és a baleset között közvetlen okozati összefüggés volt mindkét elhunyt esetében. Amennyiben a 17 éves lány biztonsági öve be van kapcsolva, abban az esetben a halálát eredményező idegrendszeri sérülés elmaradt volna.

 

A Be. 499. § (1) bekezdése szerint az előkészítő ülés a vádemelés után a tárgyalás előkészítése érdekében tartott nyilvános ülés, amelyen a vádlott és a védő a tárgyalást megelőzően kifejtheti a váddal kapcsolatos álláspontját és közreműködhet a büntetőeljárás további menetének alakításában.

Az előkészítő ülésen a vádlott beismerheti a bűnösségét abban a bűncselekményben, amely miatt ellene vádat emeltek, valamint a beismeréssel érintett körben lemondhat a tárgyaláshoz való jogáról. Amenniyben a bíróság a bűnösség beismerésére vonatkozó nyilatkozatot elfogadja, akkor a vádirati tényállás megalapozottságát és a bűnösség kérdését nem vizsgálja.

Ha a vádlott nem ismeri be a bűnösségét a váddal egyezően, akkor az előkészítő ülésen előadhatja a védekezése alapjául szolgáló tényeket és ezek bizonyítékait, valamint bizonyítás lefolytatását, illetve bizonyíték kirekesztését indítványozhatja.

A vádlott az előkészítő ülésen a vádiratban rögzített cselekmény vonatkozásában a bűnösségét nem ismerte el, ezért az előkészítő ülésen a bizonyítás kereteinek meghatározására került sor.

 

A vádlott vallomást nem tett, védője helyszíni tárgyalás megtartását, igazságügyi pszichiáter szakértő kirendelését és tanúk kihallgatását indítványozta. Az ügyész az indítványok teljesítését nem ellenezte.

 

A büntetőeljárás az igazságügyi pszichiáter szakértő kirendelésével folytatódik, a bíróság új tárgyalási határnapot hivatalból tűz.