Elsőfokú ítélethirdetés a Győri Törvényszéken életveszélyt okozó testi sértés bűntette ügyében

A Győri Törvényszék elsőfokon életveszélyt okozó testi sértés bűntette miatt az I.r. vádlottat, mint társtettest négy év börtönbüntetésre, a II.r. vádlottat, mint társtettest két év három hónap büntetésre és három év közügyektől eltiltásra, míg a III.r. vádlottat, mint bűnsegédet egy év négy hónap – végrehajtásában három év próbaidőre felfüggesztett – börtönbüntetésre ítélte.

A bíróság által megállapított tényállás szerint a vádlottak Győrben a vasútállomásnál találkoztak egymással és más ismerőseikkel 2016. áprilisában. Az I. r. vádlott kábítószert, a III. r. vádlott nagyobb mennyiségű alkoholt fogyasztott előzőleg. A vádlottak a közeli gimnázium előtti parkba indultak, ahol éjjel 1 óra 45 perc körüli időben meglátták a sértettet, aki szemmel láthatóan ittas állapotban „motyogott”. Ez zavarta az I. r. vádlottat, többször, egyre indulatosabban visszakérdezett, hogy mit mond a sértett, aki felállt és ekkor az I. r. vádlott a fején megütötte. A sértett próbált védekezni, de az I. r. vádlott ellökte és fejbe rúgta, amitől a sértett összerogyott, majd újra felállt és menekülni próbált. A vádlottak a gimnázium falánál körbeállták és az I. r. vádlott ismét megütötte a sértettet. A sértett próbált tovább menekülni a parkban, de az I. és II. r. vádlott üldözték, majd az I. r. vádlott nagy erővel, ököllel mellkason, a II. r. vádlott pedig arcon ütötte. A sértett összegörnyedve menekült, amelyet a III. r. vádlott úgy akadályozott meg, hogy elé állt és így az I. r. vádlott a sértettet utolérve, őt tovább ütlegelte, közepes-nagy erővel rugdosta. A sértett vérzett, fájdalmai voltak, könyörgött, hogy hagyják abba, ekkor a II. r. vádlott fejbe rúgta. A sértett a bántalmazás következtében 8 napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedett, a légmellel együttjáró bordatörés közvetlen életveszélyes állapotot, míg a koponyát érintő lágy agyburok alatti vérzés közvetetten életveszélyes állapotot eredményezett.

A bíróság ítéletének indokolásban kitért arra, hogy az életveszélyt okozó testi sértés bűntette kettőtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő, így a vádlottak által elkövetett bűncselekmény súlya és jellege indokolta mindhárom vádlott vonatkozásában a szabadságvesztés büntetési nem alkalmazását. Az I.r. és II.r. vádlott a bűncselekményt felfüggesztett szabadságvesztés hatálya alatt követte el, így az esetükben a kiszabott szabadságvesztés végrehajtandó börtönbüntetés.

A bíróság a vádlottak által kifejtett magatartásokhoz igazodóan tett – a büntetés tartamában is megmutatkozó – különbséget. E körben kifejtette, hogy az I.r. vádlott töltött be kezdeményező és vezető szerepet a bűncselekmény elkövetésénél. A bíróság enyhítő körülményként értékelte a büntetés kiszabása körében az időmúlást, valamint az I.r. és III.r. vádlott esetében azt, hogy fiatal felnőttként követték el a bűncselekményt.

Az ítélet nem jogerős.