Előzetes letartóztatás elrendelése

A Győri Járásbíróság nyomozási bírája az elsőfokú bíróságnak a tárgyalás előkészítése során hozott határozatáig, de legfeljebb egy hónapi időtartamra elrendelte annak az öt gyanúsítottnak az előzetes letartóztatását, akiket a közelmúltban a rendőrök egy közúti ellenőrzés során igazoltattak, azonban ezzel egy kábítószer terjesztő hálózatot lepleztek le Mosonmagyaróvár közelében.

A bíróság a megalapozott gyanú fennállását megállapította és a legsúlyosabb kényszerintézkedés elrendelését indokoltnak látta figyelemmel a szökés és elrejtőzés veszélyére. A gyanúsítottaknak nincs munkahelye, valamint sokat utaznak, amelyek miatt a bíróság álláspontja szerint a szökés, elrejtőzés veszélye nem zárható ki.

A bíróság a határozat indokolásában rámutatott arra is, hogy az ügyben további gyanúsítottak és tanúk kihallgatása is várható, ezért a tanúk és az eljárás egyéb résztvevői befolyásolásának veszélye szintén fennáll.

A bíróság ezen felül indokoltnak látta a legsúlyosabb kényszerintézkedés alkalmazását arra figyelemmel is, hogy a gyanúsítottak huzamosabb ideje terjesztik a kábítószert a tágabb környezetükben, ezért megalapozottan feltehető, hogy szabadlábon hagyásuk esetén újabb bűncselekményt követnének el.

A döntést az első rendű gyanúsított tudomásul vette, míg négy társa fellebbezést jelentett be.