Társhatóságok képviselőivel egyeztettek a győri bíróságok vezetői

Dr. Széplaki László, a Győri Ítélőtábla elnöke és dr. Takács József, a Győri Törvényszék elnöke az idei évben is megtartotta a már hagyományosnak nevezhető közös évértékelő kerekasztal beszélgetést, amelyen a különböző társhatóságok képviselőivel egyeztettek. A bíróságok 2017. évi eredményei mellett az új eljárási törvényekkel kapcsolatos feladatok, az elektronikus eljárások kihívásai adták a beszélgetés fő témáját.

A rendezvényen az ügyészségi szervezet regionális és helyi vezetői, az ügyvédi kamara helyi elnöke, a győri egyetem jogi karának képviselője, Győr Megyei Jogú Város jegyzője, a Kormányhivatal képviselője, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal vezetője, a győribüntetés-végrehajtási intézmény képviselője, valamint az Alkotmányvédelmi Hivatal képviselője részt vett.

Az ítélőtábla elnöke ismertette a 2017. évben a bíróság működését jellemző tendenciákat, kiemelve, hogy az ítélkezés tovább gyorsult, amelynek köszönhetően mára a büntető és polgári ügyszak is naprakész ítélkező tevékenységet végez. Hangsúlyozta, hogy a képzési tevékenységük kapcsán 760 főnek szerveztek oktatást, továbbá az új eljárási kódexekre való felkészülés jegyében a Győri Törvényszékkel együttműködve tartottak több napos képzést a bíróknak. Az ítélőtábla elnöke elmondta, hogy álláspontja szerint az új büntetőeljárási törvény júliusi hatálybalépése az eljárás gyorsulását fogja sok esetben magával hozni, ugyanakkor szemléletváltást kíván meg nem csak a bíróktól, hanem az ügyészektől és az ügyvédektől is.

A Győri Törvényszék elnöke stabil ügyérkezésről és a folyamatban maradt ügyek számának csökkenéséről számolt be, egyben kiemelte, hogy a büntető ügyszakban az ügyérkezés folyamatosan csökken az évek során, amely a megyében a bűnözési hajlam fokozatos csökkenésével is összefügg. Az új regionális közigazgatási bíróságok felállása komoly létszámfejlesztést tett lehetővé, amelyhez várhatóan ősszel az új székház átadása is társulni fog.

A bíróságok elnökeinek rövid beszámolóját a jelenlévőkkel folytatott kerekasztal beszélgetés követte, ahol dr. Takács Péter főügyész, a Győr-Moson-Sopron Megyei Főügyészség vezetője az új eljárási törvényre való felkészülés szükségességét, az elektronikus eljárás által a hivatásrendekre háruló nehézségeket és azt emelte ki, hogy valóban szemléletváltásra lesz szükség az új büntető eljárási törvény hatályba lépése után. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy bátran kell használnia az eljárás szereplőinek az új lehetőségeket, amelyek mind-mind az eljárás gyorsítását célozzák.

A rendezvényen dr. Havasi Dezső, a győri Ügyvédi Kamara elnöke szólalt fel, aki kérte a bíróság és az ügyvédi kar szorosabb együttműködését a joggyakorlat kialakításában, valamint az elektronikus ügykezelés területén és a bírósági beléptetési rendszer felülvizsgálatát.

Az egyeztetés résztvevői a 2018. év kihívásai között az új polgári és büntetőeljárási törvényekre való felkészülést, valamint az elektronikus eljárásokban való szoros együttműködés fontosságát hangsúlyozták.