Előzetes letartóztatás elrendelése

A Győr Járásbíróság nyomozási bírája az elsőfokú bíróságnak a tárgyalás előkészítése során hozott határozatáig, de legfeljebb egy hónapi időtartamra elrendelte annak a gyanúsítottnak az előzetes letartóztatását, akit előre kitervelten, nyereségvágyból elkövetett emberölés bűntettével gyanúsítanak.

A bíróság a megalapozott gyanú fennállását megállapította és a legsúlyosabb kényszerintézkedés elrendelését indokoltnak látta figyelemmel a szökés és elrejtőzés veszélyére, valamint arra, hogy lakókörnyezetébe visszaengedve a tanúk befolyásolásával az eljárás menetét megnehezítené. A gyanúsítottnak több külföldi munkája van, amelyek miatt a bíróság álláspontja szerint a szökés, elrejtőzés veszélye nem zárható ki.

A bíróság a határozatának indokolásában kitért arra, hogy már önmagában a bűncselekmény tárgyi súlya is megalapozza az előzetes letartóztatás elrendelését, a gyanúsítás szerinti bűncselekmény ugyanis 10 évtől 20 évig terjedő, illetve akár életfogytig tartó szabadságvesztéssel is büntethető.

A döntés jogerős.