Lúdas Matyi ismét a vádlottak padján

A győri Bercsényi Miklós Közlekedési és Sportiskolai Szakgimnázium és Szakközépiskola kilencedikes diákjai másodszor látogattak a Győri Törvényszékre, ahol bírósági tárgyalóteremben, aktív részvételük mellett „játszották el” Fazekas Mihály hősének történetét.

A lelkes, 34 fős osztály tavaly decemberben már részt vett a Nyitott Bíróságok programban, ahol tárgyaláslátogatás keretében megismerkedtek a büntetőjogi eljárás néhány alapelvével, hallgatóságként első- és másodfokú tárgyaláson vettek részt. Ezúttal az osztály a perszimulációs programot választotta, ahol a bíró feladatkörén kívül a vádlott, sértett, ügyész, védő és tanúk szerepében a diákok játszottak. Dr. Kőhegyi Eszter bírónő vezette a tárgyalást, amit megelőzően a diákok segítséget kaptak szerepeik megformálásához: kiderült, mi a feladata egy büntető perben az ügyésznek vagy védőnek, van-e igazmondási kötelezettsége a vádlottnak, ki kérdezhet, indítványozhat a perben, és mikor szólalhatnak fel a résztvevők.

A hasznos tapasztalatszerzés után a diákok számtalan kérdéssel fordultak a programon résztvevő jogász kollégákhoz, megmutatva érdeklődésüket a szakma iránt. Őket is visszavárja a Program további játékos bemutatókkal, előadásokkal.