Előzetes letartóztatás elrendelése

A Győr Járásbíróság nyomozási bírája az elsőfokú bíróságnak a tárgyalás előkészítése során hozott határozatáig, de legfeljebb egy hónapi időtartamra elrendelte annak a gyanúsítottnak az előzetes letartóztatását, aki nemrégiben a hajánál fogva vonszolta élettársát egy buszon.

A bíróság a megalapozott gyanú fennállását megállapította és a legsúlyosabb kényszerintézkedés elrendelését indokoltnak látta figyelemmel a tanúk befolyásolásának veszélyére, valamint arra, hogy szabadságvesztéssel büntetendő bűncselekmények miatt folyamatban lévő büntetőeljárás hatálya alatt újabb szabadságvesztéssel büntetendő cselekmény elkövetésével gyanúsítható megalapozottan.

A bíróság álláspontja szerint ez utóbbi körülmény a bűnismétlés veszélyének fennállását is megalapozza egyben, ezért az előzetes letartóztatás elrendelése indokolt a gyanúsítottal szemben.

A döntés nem jogerős, a gyanúsított védője fellebbezést jelentett be.

A gyanúsított az előzetes letartóztatást elrendelő határozat indokolása közben önmagának testi sérülést okozott, ezért hozzá a bíróság mentőt hívott, akik a sérüléseit ellátták.