Nyitott bíróság program a Győri Törvényszéken és a Soproni Járásbíróságon

A Győri Törvényszék évek óta biztosítja, hogy a Nyitott Bíróság program keretében az iskolák minél szélesebb körben tapasztalhassák meg a bírósági légkört, és a bíróságon zajló munkafolyamatokat. A diákok számos program közül választhatnak az érdeklődésüknek megfelelően. Lehetőség van a különböző témakörökben játékos kvíz kérdéseket megválaszolni, rendhagyó osztályfőnöki óra keretében büntető-, polgári-, valamint munkaügyi jogterületen tájékozódni, perszimuláción részt venni. A Győri Törvényszék ennek megfelelően a hónapban két iskola diákjai számára is tartalmas programot kínált.

A Soproni Járásbíróságra látogattak a soproni Széchenyi István Gimnázium diákjai, ahol büntetőjogi témájú perszimuláción vettek részt. A Lúdas Matyi történetét feldolgozó „tárgyaláson” a bíró feladatkörén kívül a diákok voltak az eljárás főszereplői. Kipróbálhatták a vádlott, a védő, az ügyész és a tanúk szerepét, így megtapasztalhatták, hogy az eljárás egyes szereplői milyen nehézségekkel kerülnek szembe egy bírósági eljárás során.

A Győri Törvényszék és a Bercsényi Miklós Szakiskola között fennálló együttműködési megállapodás keretében pedig az iskola 11. osztályos diákjai látogattak el a Győri Törvényszékre. A Cégbíróságon dr. Wesztergom Hedvig, csoportvezető bíró köszöntője után Szauerné György J. Györgyi, bírósági ügyintéző-főtanácsos kalauzolta a tanulókat a bíróság épületében. A diákok ennek során betekintést nyerhettek a cégbírósági ügyintézésbe, valamint az ügyfélfogadás menetébe is.