Folytatódik a „vörösiszap per” tárgyalása

A sajtóban „vörösiszap per” néven ismertté vált büntetőügy negyedik tárgyalási napján az I. r. vádlott az egyes vádpontokkal kapcsolatos védekezését fejtette ki.

Az I. r. vádlott visszautasította a félretájékoztatás vádját, és a Mal Zrt. munkatársainak a katasztrófa bekövetkezése után kifejtett magatartását mutatta be. Álláspontja szerint nem volt semmilyen előjele a gátomlásnak, amelyre előre készülni lehetett volna. Sem az I. r. vádlottnak, sem másnak a cégnél nem volt információja arról, hogy pontosan mekkora a katasztrófa és mi lehetett a 10-es tározó tönkremenetelének oka.

Az I. r. vádlott a védekezésében arra is kitért, hogy mire pontos információkat gyűjtöttek és felmérték, hogy mekkora a katasztrófa, akkor már nem tudtak semmit cselekedni, mert az ár elöntötte a településeket.

Az I. r. vádlott azt is elmondta, hogy amikor megtudták, hogy bekövetkezett a gátszakadás, akkor a gyárat leállították, a cég dolgozói pedig folyamatosan a helyszínen voltak és részt vettek az egyeztetéseken, valamint védőgátat építettek.

A tárgyaláson bizonyítási indítvány nem érkezett. A „vörösiszap per” tárgyalása 2018. február 21-22-23. napján folytatódik a többi vádlott kihallgatásával.