Kerekasztal beszélgetés a Győri Törvényszéken a 2018. január 1. napján hatályba lépő közigazgatási perrendtartásról

A Győri Törvényszék 2017. december 14. napján kerekasztal beszélgetésre hívta meg a 2018. január 1. napjától regionális illetékességgel működő Győri Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság területéhez tartozó megyék hivatásrendi képviselőit.

A 2018. január 1. napján hatályba lépő közigazgatási perrendtartás szabályai folytán a Győri Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság regionális illetékességgel jár majd el a Győr-Moson-Sopron megye, Komárom Esztergom megye és Vas megye területén megvalósult közigazgatási tevékenységek esetében. Erre tekintettel a Győri Törvényszék kerekasztal beszélgetésre hívta meg a kormányhivatalok, ügyvédi kamarák, rendőr-főkapitányságok képviselőit Vas-, Komárom-Esztergom-, valamint Győr-Moson-Sopron Megyéből, továbbá a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal Nyugat- és Közép-dunántúli Regionális Igazgatóságának képviselőit is.

A rendezvényt megnyitó köszöntőjében dr. Takács József, a Győri Törvényszék elnöke kihívásnak nevezte a jogszabályi változásokra való felkészülést, úgy fogalmazott, hogy a bíróságokkal folyamatosan kapcsolatban álló közigazgatási szerveknek és jogi képviselőknek is közös érdeke a szakmai egyeztetés. Tájékoztatta a résztvevőket arról, hogy 2018. január 1. napjától a közigazgatási perrendtartás szabályainak megfelelően a Győri Közigazgatási és Munkaügyi Bíróságon is felállításra kerülnek a három hivatásos bíróból álló tanácsok, mely a bíróság létszámának bővítését indokolja.

A közigazgatási perrendtartás fontosabb rendelkezéseit áttekintő szakmai előadást dr. Varga András, a Győri Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság elnöke tartotta meg a rendezvényen megjelentek számára. Képes prezentációval egybekötött összefoglalójában kitért arra, hogy a Győri Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság illetékességének regionalizációja folytán várhatóan növekedni fog az ügyérkezés, 2018. január 1. napjától a közigazgatási ügyek 90%-ában a Győri Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság ítélkezik majd, és a pereknek csupán a 10%-a marad a megyei illetékességgel eljáró Szombathelyi és Tatabányai Közigazgatási és Munkaügyi Bíróságoknál. Hangsúlyozta, hogy a közigazgatási perrendtartás új fogalomrendszerének elsajátítása és helyes használata az egyik legfontosabb feladat a közeljövőben, mert ez képezi a bírósági eljárások akadálytalan lefolytatásának egyik alapkövét.

A kerekasztal beszélgetésen résztvevő hivatásrendek képviselői közös igényt fogalmaztak meg további szakmai egyeztető fórumok megrendezésére, mely törekvésnek a bíróság a jövőben is készséggel eleget tesz, elősegítve ezzel az eljárási szabályok változása által megkövetelt hatékony együttműködést.