Újrakezdődött a „vörösiszap per” tárgyalása

A Győri Ítélőtábla hatályon kívül helyező döntését követően, 2017. december 11. napján megismételt eljárás keretében megkezdődött a sajtóban „vörösiszap ügyként” ismertté vált büntetőügy tárgyalása.

Az első három tárgyalási napon a bíróság B. Z. I. r. vádlottat hallgatta ki, aki büntetőjogi felelősségét nem ismerte el. Az I. r. vádlott a vallomását részvétnyilvánítással kezdte, és elmondta, hogy nagyon sajnálja, hogy ez az esemény megtörténhetett.

Az I. r. vádlott a vallomásában hosszasan méltatta a korábbi eljárás lefolytatását, nagy hangsúlyt fektetve a Győri Ítélőtábla döntésében megfogalmazott iránymutatásokra is.

Az I. r. vádlott három tárgyalási napon át tartó, egybefüggő előadásában részletesen elemezte – számítógépes diákkal szemléltetve – a tározó működési mechanizmusát és az alkalmazott technológia elveit. Előadásában kitért arra is, hogy mi volt a gát tönkremenetelének mechanizmusa, valamint arra, hogy milyen okokból nem volt előre látható a katasztrófa bekövetkezése.

A harmadik tárgyalási napon érdemi indítvány nem érkezett. A bíróság 2018. január 22-23-24. napján folytatja az eljárást továbbra is az I. r. vádlott kihallgatásával.