A győri Bercsényi Miklós Szakközépiskola diákjai látogattak a Győri Törvényszékre

A győri Bercsényi Miklós Közlekedési és Sportiskolai Szakgimnázium és Szakközépiskola kilencedikes diákjai látogattak a Győri Törvényszékre.

A Nyitott Bíróságok program keretében két osztály vett részt, melyek közül az egyik büntető témájú elsőfokú és másodfokú tárgyalást látogathatott. A másik osztály diákjai megismerkedhettek a bírósági szervezetrendszerrel, a bíróvá válás folyamatával, ezen kívül polgári és büntető ügyszakos bíráktól hallhatták „elsőkézből”, miként kell elképzelni egy bírósági tárgyalást, hogyan kell az épületben megjelenni, és oda belépni, illetve, hogy milyen büntetőjogi veszélyekkel találkozhatnak mindennapi életükben, és hová fordulhatnak, ha jogi ügy érintettjei lesznek. A gyerekek általános jogi és államhatalmi tesztet, valamint börtönszleng kvízt tölthettek ki, ezt követően pedig játékos formában kiderült az is, milyen tanúk lennének: egy szobabelsőről készült képet néhány percig nézhettek, majd válaszolniuk kellett a feltett kérdésekre, ami azt kutatta, figyeltek-e a legapróbb részletekre is.

A program sikerességét mutatja, hogy a gyerekek számukra új élményekkel, mély benyomásokkal térhettek haza, a Nyitott Bíróság pedig visszavárja őket, számos érdekfeszítő, játékos feladatra ugyanis már nem került sor a másfél órányi időkeretben.