Felkészülés az új közigazgatási perrendtartásra a Győri Közigazgatási és Munkaügyi Bíróságon

A 2018. január 1. napján hatályba lépő közigazgatási perrendtartással összefüggően várható ügyviteli változásokról tartott tematikus alkalmazotti értekezletet Dr. Varga András, a Győri Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság elnöke 2017. december 1. napján a közigazgatási és munkaügyi bíróság igazságügyi alkalmazottai számára.

Az értekezlet során hangsúlyozta, hogy a jogszabály célja az, hogy a jövőben valamennyi közigazgatási tevékenység közigazgatási per tárgya lehessen, mely a közigazgatási jogviták körének bővülését is maga után vonja. A közigazgatási jogviták fajtáinak sokrétűsége egyben kihívást is jelent majd a kezelőirodák számára az iktatás során, a közigazgatási perrendtartás által bevezetett új eljárásjogi fogalmak használata pedig komoly odafigyelést igényel majd nem csak a bíráktól, hanem az igazságügyi alkalmazottaktól is.

Dr. Varga András kitért arra is, hogy 2018. január 1. napjától a Győri Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság regionális illetékességgel fog eljárni a közigazgatási perek 90%-át illetően, a bíróságra Komárom-Esztergom megyéből és Vas megyéből is érkezni fognak kereseti kérelmek, mely az ügyteher növekedését eredményezi. A bíróságok összetételét érintő változások kapcsán hangsúlyozta, hogy a bírák tanácsban és egyesbíróként végzett munkája folyamatos munkaszervezéssel fog járni, amely a jegyzőkönyvvezetők és az irodai dolgozók együttműködését követeli meg a hatékony munkavégzés érdekében.