Első fokú ítélet a barátjának sérült fejét megütő vádlott ügyében

A Győri Törvényszék elsőfokú ítéletében életveszélyt okozó testi sértés bűntette miatt két év – végrehajtásában négy évi próbaidőre felfüggesztett – szabadságvesztésre ítélte Sz. D. vádlottat. A szabadságvesztés büntetést börtönben kell végrehajtani azzal, hogy a vádlott legkorábban a büntetés kétharmadának kitöltését követő napon bocsátható feltételes szabadságra. A bíróság a próbaidő tartamára elrendelte a vádlott pártfogó felügyeletét.

A bíróság rendelkezett a vádlott által előzetes fogvatartásban töltött idő szabadságvesztésbe történő beszámításáról, illetve kötelezte a vádlottat közel százhetvenezer forint bűnügyi költség megfizetésére.

A megállapított tényállás szerint a vádlott másfél évig barátnője volt a sértettnek, aki még 2015. februárjában egy közúti baleset során szenvedett koponyasérülést, amelynek a gyógyulása hosszú ideig tartott. A vádlott tudott barátja sérüléseiről, ismert volt számára, hogy minden erőbehatástól óvni kell a fejét. 2016. szeptember első napjaiban megszakították kapcsolatukat, de a vádlott ezt nem akarta elfogadni. A vádlott 2016. szeptember 19-én délután telefonon kérte a sértettet, hogy találkozzanak még egyszer, „beszéljék meg a szakítást”. A vádlott a találkozás előtt elszívott egy marihuánás cigarettát, majd felment volt barátja lakására, ahol vitatkoztak, majd elrohant onnan. Ezt követően ismét találkoztak, a vita tovább folytatódott, végül a sértett meglökte a vállánál, hogy hagyja őt. A vádlott ekkor a vele szemben álló sértett előtt felugrott, majd felülről lefele irányuló mozdulattal, közepes erővel, bal öklével a sértett feje jobb oldalára — a korábbi műteti területre – csapott. A sértett összeesett, rosszul lett, de hamarosan felállt, és az őt követő vádlottól kérdezgette, miért ütött feje sérült részére, hiszen tudja, mi történt korábban. A vádlott segítséget akart hívni a sértetthez, amit a sértett visszautasított, majd végül a vádlott a sértettel annak lakására ment. Itt azonban a sértett rövid idő múlva ismét rosszul lett, ekkor mentőt hívtak hozzá és kórházba szállították. A sértett az ütés következtében nagy kiterjedésű agyzúzódást szenvedett, amelynek tényleges gyógytartama szövődménymentes gyógyulás esetén kb. 3-4 hónap. A sértett jelenleg kerekesszékben van, a sérülésből maradandó fogyatékosságként értékelhető állapot maradhat vissza. A sértett a sérülés elszenvedése után közvetlen életveszélyes állapotban volt, az orvosi beavatkozás (műtet) elmaradása esetén a halálos kimenetel reális esélye fennállt volna.

A bíróság az ítélet indokolásában rámutatott arra, hogy a vádlott oldalán enyhítő körülményként értékelhető, hogy cselekményét elismerte, és meg is bánta tettét, amelyet a sértett meghallgatásakor tanúsított magatartása is alátámaszt, valamint azt is, hogy a vádlott próbálta elhárítani az ütés után a következményeket. Szintén enyhítő körülmény a vádlott oldalán az, hogy fiatal felnőttként – közel a 18. életévéhez – követte el a cselekményt, ugyanakkor nem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy a cselekmény időpontjában a vádlott kábító hatású anyag befolyása alatt állt, továbbá azt sem, hogy a vádlott tudott a sértett egészségi állapotáról. A bíróság a vádlott fiatal kora, az indulati cselekmény jellege miatt és arra figyelemmel, hogy kábítószer hatása alatt állt a cselekmény időpontjában, szükségesnek látta a felfüggesztett szabadságvesztés időtartamára a vádlott pártfogó felügyeletének elrendelését.

Az ítélet jogerős.