Előzetes letartóztatás meghosszabbítása

A Győr Járásbíróság nyomozási bírája az első fokú bíróságnak a tárgyalás előkészítése során hozott határozatáig, de legfeljebb 2018. január 13. napjáig meghosszabbította a 14 évvel ezelőtti emberölési ügy gyanúsítottjával szemben elrendelt előzetes letartóztatást.

A bíróság az ügyész indítványának helyt adott, a határozat indokolása szerint kényszerintézkedés fenntartását megalapozó indokok változatlanul fennállnak.

A bíróság határozatának indokolásában rámutatott arra, hogy a gyanúsított terhére rótt bűncselekmény jelentős tárgyi súlya, valamint a gyanúsítottnak a felelősségre vonás elmaradásában való bizakodása miatt fennáll a szökés, elrejtőzés veszélye.

A gyanúsított egy másik büntetőügyben vett DNS mintájának azonosítása vezetett a tizennégy évvel ezelőtti emberölési ügyben újabb bizonyítékok felmerüléséhez. A bíróság álláspontja szerint tehát – a terhelt előéletére figyelemmel – megalapozottan lehet attól tartani, hogy szabadlábon hagyása esetén újabb szabadságvesztéssel büntetendő cselekményt követne el.

A döntés jogerős.