Nemzetközi érdeklődés a Győri Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság joggyakorlata iránt

A Padovai Egyetem Jogi Karának munkajogi professzora látogatást tett Győri Törvényszéken az ELTE Jog és Államtudományi Karának Munkajogi Tanszékével közösen tervezett kutatás előkészítése keretében.

A Padovai Egyetem Jogi Karának és az ELTE Jog- és Államtudományi Karának Munkajogi Tanszéke közös kutatásra irányuló együttműködési megállapodást készít elő. A kutatási terv szerint a két egyetem célja a munkavállalók áthelyezése, a határozott idejű munkaszerződések, a munkaerő közvetítés és a munkahelyi megfigyelés uniós, magyar és olasz szabályozásának és a tagállamokban kialakult joggyakorlatnak a feldolgozása.

Andrea Sitzia professzor a kutatás előkészítése keretében Magyarországon tett látogatása során ellátogatott a Győri Törvényszékre, ahol dr. Takács József, a törvényszék elnöke fogadta, majd a Győri Közigazgatási Bíróság 2019. márciusában átadott épületében találkozott a Közigazgatási Bíróság Elnökével és Elnökhelyettesével, dr. Varga Andrással és dr. Gottlieb Lászlóval.

A bírósági vezetők támogatásukról biztosították az egyetemi kezdeményezést és megerősítették Andrea Sitzia professzor úrnak, hogy az együttműködési megállapodás létrejötte esetén a kutatás témaköreit érintő hazai munkajogi joggyakorlatra vonatkozó információk átadásával támogatják a kutatást.

A Padovai Egyetem Tanszékének professzora elmondta, hogy a kutatás keretében nemzetközi konferencia is megrendezésre kerül Padovában, melyre a Győri Törvényszék küldöttsége meghívást kapott.

A Győri Törvényszék közreműködését az egyetemi kutatásban dr. Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal Elnöke is támogatja.

A Padovai Egyetem és a Győri Törvényszék között 2019. májusában került sor az első szakmai kapcsolatfelvételre. Ekkor az EJTN Bilaterális Csereprogramja keretében a Győri Törvényszék 5 tagú delegációja tett szakmai látogatást a Padovai Bíróságon, melynek során a delegáció tagjai előadóként vettek részt az egyetem által szervezett, a nemzetközi igazságügyi együttműködés aktuális kérdéseit feldolgozó workshopon.